László Zoltán gondolatai az utánpótlás-nevelésről...

2020. június 16. 14:07:53  nyomtatási kép

A Bozsik programban szereplő utánpótlás csapataink ezen a héten pihenőre térnek, László Zoltán,- aki 40 éve tanítja, neveli a helyi fiatalokat a sport szeretetére és a mozgás fontosságára- utánpótlás edző osztotta meg gondolatait a csonka szezonról!László Zoltán több alkalommal vett részt az Ultrabalaton elnevezésű futóversenyen.

Hogyan teltek a futball nélküli napjai?

Teljesen idegen volt az eddigi életvitelemtől. Elmaradtak a szabadtéri edzések, az iskolai edzések, a diákolimpia tavaszi fordulók és az egyesületi Bozsik versenyek. Szoros kapcsolatot tartottam az interneten keresztül, küldtem az egyéni edzés gyakorlatait, de ez nem az igazi. Csapatsportág lévén, pont a csapatjáték sikkadt el.

Milyen volt, hogyan sikerült az újrakezdés a Bozsikos korosztályokban?

Ahogy a korlátozásokat feloldották, már kint edzettünk, az egészségügyi rendszabályok pontos betartásával. Rendszeresen jöttek a gyerekek, az eltelt időszakban sikerült valamennyit pótolni. A mérkőzés továbbra is hiányzik, ősztől viszont remélem az is visszajön.

Edzőként mit tart a legfontosabbnak?

Utánpótlás játékosokról van szó – 7 – 9 – 11 évesek – nagyon fontos a Szülőkkel való kapcsolattartás. Mindent labdával végzünk, fontosnak tartom a kreativitás fejlesztését, engedni az új cseleket, de egyre inkább egy játékszerkezetben. Elengedhetetlennek tarom a kétlábasság fejlesztését, szerintem a továbblépés alapfeltétele. Ugyancsak elengedhetetlen a folyamatos motiváció, dicséret, megerősítés.

Nevelőedzőként hogyan látja az utánpótlás helyzetét?

Én nem látom olyan borúsan, mint sokan. Ovis korban, majd az iskola elején meg kell szerettetni, sok programra elvinni a gyerekeket. Mivel szabadidejükben kevesebbet játszanak, ezt nekünk kell pótolni. Azon a véleményen vagyok, hogy most is rengeteg tehetséges gyerek van.

Mennyire nehéz megfogni és megtartani a mai fiatalokat?

Nem egyszerű feladat. Sok a csábító körülmény: telefon, Tv, internet, csavargás. A mi egyesületünkre is igaz, hogy nagyon sok tehetséges gyerek veszik el. A felsőbb korosztályokban, majd a felnőtt csapatban kell nekik játéklehetőséget biztosítani. Aki viszont ezt nem becsüli meg, nem töri össze magát, hogy a klub felnőtt csapatában bizonyítson, tovább már nem kell lépni, inkább a sorba belépőket kell tovább motiválni.

Miben változtak az edzésmódszerek az elmúlt időszakban?

Ha a kérdés a karantén időszakra vonatkozik, akkor, mint mondtam, a digitális anyagokkal próbáltuk meg pótolni az „ igazi „ edzést. Egyébként rengeteget fejlődtek az edzésmódszerek az én edzőségem kezdete óta. ( 40 év ) Aki fejlődni akar, annak folyamatosan képezni kell magát. De, míg edzőségem elején volt pár szakkönyv, amit bújtunk, ma a digitális világban szinte korlátlan az önfejlődés lehetősége. Ami viszont töretlen : mindent labdával.

Sikeresebb tanítványai, akik a mai napig a sportban tevékenykednek, illetve sikeres sportolókká váltak?

Kettéválasztva a kérdést :

Több, volt tanítványom ért el komoly sikert, Elek Norbert, Berbás Péter, Petróczi Márton, Vincze Gábor, Szabó Zsolt, Lukács Tihamér

Amit viszont még ennél is fontosabbnak tartok, rengeteg tanítványom edzőként, sportvezetőként bizonyít rendszeresen : Elek Norbert, Pacsi Bálint, Stipkovics Imre, Kurucz Ádám, Nagy Sándor, Papp Szabolcs, László Dániel, Balogh Bence, Tóth Gábor, Tóth András, Vörös Valentin, Jóna Zsolt, Nagy Gábor, Szabó Zsolt, Lukács Ede, Lukács Tihamér … , és még nagyon sokan az ország különböző pontján.

 SI