2020-21 évadtól Vörös István irányítja az U-13-as és U-19-es csapatok edzéseit

2020. június 10. 09:46:41  nyomtatási kép

2020-21 évadtól Vörös István irányítja az U-19-es csapatok edzéseit

2020. év közepén járunk, de a Körmendi Football Clubnál nem állt meg az élet, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az hogy a következő szezon felnőtt csapatának kerete kialakulóban van. Korosztályos csapataink játékosai szép számmal látogatják az edzéseket, újra életre kelt a negyedévnyi álmából a Papp István Labdarúgó Centrum.  Az utánpótlás csapatoknál is változások történtek. 2020-21 évadtól Vörös István, - akit nem kell bemutatni a körmendi futball berkekben-, irányítja az  U-19-es csapatok edzéseit. Az Utánpótlás-nevelésben további változtatásokat is eszközöl az egyesület a közeljövőben, amelyekről a későbbiekben tájékoztatást nyújtunk.

Vörös István nyilatkozott terveiről, jövőképéről


 

Mielőtt rátérnénk a munkádra, bemutatnád magad pár szóban a http://kormendfc.kormend.hu olvasóinak?

Vörös Istvánnak hívnak, 51 éves vagyok, és közel 20 éve dolgozom a labdarúgásban. Játékosként Kőszegen kezdtem, majd 1 év a Haladásnál, aztán Spartacus Styl, utánpótlás csapataiban játszottam. Ezenkívül megfordultam még játékosként megyei I. és II-es csapatokban és Ausztriában is.  Utánpótlás labdarúgással 19 évvel ezelőtt kezdem el foglalkozni. Amikor felhagytam az aktív labdarúgással, felnőtt csapatokat irányítottam, emellett pedig a Bozsik Program megjelenése óta folyamatosan ott vagyok, mint edző és csoportvezető ezeken a rendezvényeken. Közben képeztem is magam 1992 elvégeztem egy labdarúgó edző tanfolyamot,  ami 1 évig tartott, majd 2003-ban megszereztem a D-licenszet, és 2008-ban pedig elvégeztem a B licenszet, valamint az évek során folyamatosan kreditpontos képzésekre jártam.

Az elmúlt szezonban a Nádasdi megyei II. felnőtt csapatát irányítottad, és Bozsik korosztályban szereplő csapatokat is, de így gondolom nem lesz újdonság számodra a  Körmendi FC u-19-es csapatával való munka. Milyen tapasztalatokkal, célokkal vágsz neki a bajnoki évnek?

Az elmúlt három szezonban a Nádasd felnőtt csapatát irányítottam, és a kezdeti nehézségek után folyamatos fejlődés mutatkozott, ahol a 2 szezonomban 3. helyen végzett a csapat. A 3. évemben sikeresen feljutottunk a Magyar Kupa főtáblájára, valamint még hivatalosan ott vagyunk a Vas megye kupában is amit sajnos a korona vírus miatt lefújtak.  A bajnokság beszüntetése miatt a 7. helyen végeztünk. A  három év alatt 9 olyan  játékost építettem be a Nádasd csapatába, akiknek az életkora 17 - 21 év között volt! Emellett az U-11-U-13 csapatok Bozsik Programban való felkészítésében, dolgoztam még, és fontosnak láttam,hogy egy ilyen település, mint Nádasd folyamatosan ott legyen és jól szerepeljen.

Mindenképpen a váltásban gondolkodtam, mert szerettem volna egy új kihívást, ami egy edző életében normálisnak mondható. Voltak megkeresések utánpótlás csapatoktól, de azért is esett a választás a Körmendi Football Clubra, mert az utóbbi években  folyamatos infrastruktúra fejlődésen mentek keresztül, valamint folyamatos az utánpótlás képzés, és itt látom a lehetőséget arra, hogy a szakmai munkámat átadhassam a gyerekeknek. Az U - 19 csapattal való munkát nagy kihívásnak tartom, mert az előző szezonban is jól szerepeltek, nekem pedig fontos számomra, hogy az elvégzett munka ne csak az eredményről, és esetleg a sikerről szóljon, hanem  a további lépésekről, ami meghatározhatja a jövőjüket. Fontos lesz számomra, hogy a csapattal megtudjam értetni, hogy valójában ők kit is képviselnek. Várom már a közös munkát, és bízom benne, hogy sikeres tudok lenni ezzel a csapattal is.          

Mikor kezditek az edzéseket, hogyan alakul a felkészülési időszak programja?

Én úgy gondolom, hogy július első hetében megkezdeném a felkészülést az U-19 csapattal, valamint az U-13 csapatnál pedig majd a vezetőséggel egyeztetve állnék neki a szakmai munkának. A felkészülés alatt heti 3 - 4 edzésben gondolkodom, ezt persze a gyerekekkel is átbeszélem. Szeretnék természetesen edzőmérkőzéseket is bele iktatni a felkészülésbe.        

Mit gondolsz mi a legfontosabb egy utánpótlásedző számára, mit kell figyelembe vennie, amikor fiatalokkal dolgozik?

Én úgy gondolom,  hogy az utánpótlásban minden olyan elemet bele kell építeni a foglalkozásba,hogy a gyerek jól érezze magát, valamint a fejlődése érdekében fontosnak tartom a véleménynyilvánítást, és szeretem azt, ha elfogadják a kritikát, amit építő szándékkal támasztok feléjük. Fontosnak tartom, hogy bízzanak az edzőjükben, és probléma esetén kérjenek tanácsot.        

Milyen korosztályokkal foglalkoztál eddig?

Az eddigi munkám során a legkisebbektől a legidősebb korosztállyal találkoztam, és foglalkoztam, de úgy igazából a 10 -15 évesek az a korosztály, ami igazán foglalkoztatott. A felnőtt csapataim nem annyira voltak hálásak mint a gyerekek, ezért is nagyobb kihívásnak tartom az utánpótlást.

Mi az, amit leginkább szeretnél átadni az utánpótlásban a gyerekeknek, fiataloknak?

Amit szeretnék átadni a gyerekeknek, azt egy mondattal írnám le! Önmagam, és ezt úgy szeretném megvalósítani, hogy emlékezzenek rám a gyerekek.

Hosszú távon és terv szerint kell gondolkodni az utánpótlásban?

Hiszem és tudom, hogy csak is a hosszú távú munka hozhatja meg a sikereket, valamint olyan tervet kell készíteni amiben az Egyesület is látja a továbblépés lehetőségét.

Feladatodnak tekinted, hogy felkészítsd őket arra, hogy ha odakerülnek a felnőttek közé, akkor minél kevesebb meglepetés érje őket?

Én úgy gondolom, hogy minden ifi játékosnak meg kell adni arra az esélyt, ha a teljesítményével rászolgál arra, hogy felléphessen a felnőttek közé,és ott bebizonyítsa mind azt amiért eddig dolgozott. 

Hogyan látod, mi a véleményed a körmendi labdarúgó közegről, hiszen körmendi Bozsik csoport koordinátorként is tevékenykedsz?

A Körmendi nézőket, szülőket, szurkolókat, elég jól ismerem és tudom, hogy szívesen járnak Bozsik Programokra, utánpótlás bajnokságra, akár felnőtt mérkőzésekre is.

SI